Република Српска

ВЕБИНАР: Представништво Републике Српске у Аустрији – Подршка извозно оријентисаним компанијама из Републике Српске

Иновациони центар Бања Лука у сарадњи са Представништвом  Републике Српске у Републици Аустрији организује вебинар на тему “Подршка извозно оријентисаним компанијама из Републике Српске.”

О самом програму подршке говориће нам Младен Филиповић који је од 2012.године јна челу Представништва Републике Српске у Аустрији са циљем да за интересе и потребе Републике Српске успоставља, одржава и унапређује пословне односе са  субјектима у Републици Аустрији на свим нивоима.

О ЧЕМУ ЋЕТЕ СЛУШАТИ НА ОВОМ ВЕБИНАРУ?

Циљ пројекта је да се интензивира сарадња и пружи подршка домаћим извозно оријентисаним  компанијама при повезивању са кључним секторима и компанијама у Републици Аустрији. Ради  ефикасније комуникације са компанијама, институцијама и јавности у Републици Српској  Представништво је дефинисало три фазе пројекта подршке:

Прва Фаза – БИЗ РЕГИСТАР

Бизнис регистар је прије свега намијењен компанијама које су извозно оријентисане, те  привредним субјектима који сарађују или планирају да започну сарадњу са потенцијаним  партнерима у Републици Аустрији, а упутник за регистрацију сви заинтересовани могу пронаћи на  интернет страници Представништва. хттпс://www.реп-српска.ат/бусинесс-регистер/

Тренутно у Бизнис регистру, који је доступан приоритетно на њемачком језику, имамо  регистровано те су обради око 200 компанија из Републике Српске. Основни циљ је да  помогнемо домаћим привредницима да, уз већ постојећу сарадњу, придобију нове партнере  у Републици Аустрији.

Такође, у зависности од потреба компанија, Представништво ће организовати консултације,  састанке и семинаре за заинтересоване привреднике и потенцијалне партнере у Аустрији, у складу  са могућностима и мјерама које су на снази због пандемије вируса корона.

Друга фаза – ПРОГРАМ САРАДЊЕ

Представништво Републике Српске у Аустрији активно ради на комуникацији са аустријском  пословном заједницом, компанијама и привредним организацијама, а понуде за сарадњу са  компанијама из Републике Српске упућене су на преко 150 адреса потенцијалних пословних  партнера у Аустрији.

Селекција пословних субјеката широм Аустрије урађена је на основу сектора којем припадају и  на основу базе података коју имамо, те досадашње добре сарадње са партнерима у Аустрији. Тренутно је фокус усмјерен на металски и дрвопрерађивачки сектор, који традиционално  представљају области у којима извозно оријентисана предузећа из Републике Српске имају  конкурентну понуду.

Представништво Републике Српске у Аустрији је у међувремену добило одговоре од неколико  значајних аустријских компанија које су изразиле интересовање за сарадњу са фирмама из  Републике Српске, а у наредном периоду ће се радити на сортирању понуда и предузимању  даљих корака ка успостављању конкретних облика партнерства између компанија из Републике  Српске и Аустрије.

Такође, у оквиру мјера подршке привреди Републике Српске, Представништво Републике Српске  у Аустрији редовно позива, путем медија и путем наше званичне интернет странице, компаније из  Републике Српске да се региструју у Бизнис регистар Представништва, који представља базу  података за комуникацију и повезивање са кључним секторима у Аустрији.

Трећа фаза – ИЗЛОЖБЕНИ ПРОСТОР

Поред наведеног, уколико се укаже потреба да неке од компанија директно у Аустрији  представе своје производе или услуге, постоји могућност да се представљање реализује у  оквиру изложбено-продајног салона у Линцу који је уз подршку Владе Републике Српске  отворен у мају 2019. године.

Представништво је преузело директну координацију те је уз ангажовање једне стручне особе  која ће вршити презентацију компанија као и успостављати директне контакте између компанија  у пословном простору и аустријских партнера са циљем остваривања пословне сарадње. Као  резултат активности Представништва, већ се указала могућност сарадње за више компанија у  пословном простору те се припремају понуде за могућу пословну сарадњу у Аустрији.

Тренутно се у пословном простору у Линцу представља око 30 компанија из различитих области  (од грађевинских материјала, столарије до произвођача намјештаја, до производње чајева,  фармацеутских производа и других услуге). Основни циљ, поред тога да се усели још веђи број  компанија из Републике Српске, је промоција интереса и потенцијала привреде Републике Српске  у иностранству, те успостављање привредних веза на тржишту Европске уније (прије свега,  Аустрије, Њемачке и Чешке).

ПРЕДАВАЧ: Младен Филиповић

Од 2012.године је на челу Представништва Републике Српске у Аустрији са циљем да за  интересе и потребе Републике Српске успоставља, одржава и унапређује пословне односе са  субјектима у Републици Аустрији на свим нивоима.

Рођен у Сарајеву, гдје је започео основну школу а наставио дијелом у Загребу и Манхајму,  СР Њемачка. Након исељавања са породицом у Канаду, завршава гимназију у Торонту,  Канада.

По повратку у Европу, магистрира на Универзитету за економију и пословну администрацију у  Бечу (Wиртсцхафтсуниверситäт Wиен WУ), смјер Међународно пословно право и Управљање  јавним предузећима (Публиц Манагемент).

Претходно је био на позицијама шефа одјељења Банкассуранце за Аустрију и Југоисточну  Европу у Аллианз Глобал Ассистанце, покривајући 14 земаља из централе у Бечу сносећи  одговорност пословања у 14 земаља као и Први секретар Сталне Мисије БиХ при Оранизацији за  безбједност и сарадњу Европе (ОЕБС), Уједињених нација (УН) и других међународних  организација у Бечу, где је учествовао у припремним преговорима уочи ОЕБС самита у  Астани. Као експерт из јавног и приватног сектора, Филиповић је учествовао у бројним  савјетодавним, и пројектима техничке помоћи ОЕБС-а, Свјетске Банке као и развојних  агенција у Југоисточној Европи.

НАЧИН УЧЕШЋА:

Попуните ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ

Сви пријављени учесници ће добити линк за учешће путем зум платформе.

Датум одржавања вебинара: 20.11.2020.

Вријеме одржавања вебинара: 13.00х

За додатне информације, контактирајте нас путем:

имејла: тренинг@ицбл.ба

телефона: 051 340 603

Skip to content