Република Српска

Пословни сусрети

Пословни сусрет је догађај по концепту веома сличан speed dating-у. Ту се сусрећу организације и пословни субјекти, који имају интерес на сличним пољима или у истој индустрији и нуде различите вјештине, производе и услуге. Циљ је да се повежу и тако пронађу савршен спој за оно што желе да ураде или већ раде. Сусрет им омогућава да се представе, покажу шта раде и зашто вјерују да су одговарајући партнер.

Дакле, пословни сусрети су састанци један-на-један између:

  • Пословне понуде и потражње
  • Технолошке понуде и потражње
  • Потенцијалних партнера за пројекте

Догађај је одличан метод да се на једном мјесту нађу организације и пословни субјекти из цијелог свијета и представе идеје које могу бити функционалне за различите пројекте. То је бржи метод умрежавања јер су све заинтересоване стране на окупу, за разлику од тога да се проналазе једна по једна, што може захтијевати много времена. Зато овакви догађаји скраћују процес планирања и штеде вријеме и новац. Пословни сусрети се, у принципу, организују током сајмова и међународних догађаја, на којима компаније и организације из различитих земаља учествују са намјером да нађу потенцијалне партнере. Састоје се од серија билатералних састанака, који трају до 30 минута сваки, структурисаних у складу са дневним редом направљеним на основу интереса исказаног за пословне и технолошке понуде.

Учествовање на пословном сусрету умногоме повећава могућност успостављања нових, профитабилних контаката и учесницима нуди могућност да:

  • Промовишу своје пословне подухвате, технологије и искуства
  • Сазнају о најиновативнијим рјешењима
  • Развију технолошка, комерцијална или истраживачка партнерства.

Пословни сусрети стога представљају значајну могућност сусретања понуде и потражње исказаних од стране предузећа, универзитета и истраживачких институција, како би се развила технолошка и пословна партнерства, као и заједничка учешћа у истраживачким пројектима. Цијели процес регистрације за пословне сусрете се одвија online, путем b2b платформи, на које се поставља сараднички профил у којем се налазе инофрмације чиме се учесник бави и шта очекује од тог догађаја, односно шта нуди и шта тражи. Профили су јавно доступни на платформи, тако да заинтересовани за учествовање на пословним догађајима могу видјети да ли се међу њима налазе одговарајући потенцијални партнери и заказати састанке прије самог догађаја. Број састанака по учеснику је ограничен усљед ограниченог времена уопште за послове сусрете. Препорука је да се састанци почну заказивати одмах по отварању те могућности. Распоред састанака сваки учесник добије путем електронске поште непосредно прије самог догађаја, са детаљним упутством, односно бројем стола и временом за сваки састанак. Доласком на сусрете добије се ознака са именом и учесници се упућују на мјеста предвиђена за прве састанке, а затим се звучним сигналом најављују завршеци и почеци сваког састанка. Пословни сусрети, дакле, представљају изузетaн систем и алат за унапређење комерцијалне индустрије, успостављање и ширење пословне мреже и сусрете нових актера и партнера.

Skip to content