Република Српска

Учешће Републике Српске у ЕУ COSME програму у периоду 2017-2020. година

Кроз активности Европске мреже предузетништва Републике Српске (ЕУНОРС), од 2017. до 2020. године подржано је 2.500 привредних друштава из Српске.

Конзорцијум Европске мреже предузетништва Републике Српске чини пет институција, Развојна агенција РС, Привредна комора РС, Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Источном Сарајеву и Иновациони центар Бања Лука.

ЕУНОРС је у овом периоду имао три COSME уговора о финансирању својих активности и урадио три извјештаја према Европској комисији, гдје су активности реализоване на нивоу од 112 одсто од планираних.

Чланице ЕУНОРС-а организовале су или учествовале у организацији 100 међународних пословних сусрета у Европи, а обезбјеђено је и бесплатно учешћЕ за домаћа предузећа у ЕЕН билатералним сусретима у Кини, Русији, Америци, Турској…

Потписана су три ЕУ Horizon 2020 уговора са циљем подршке предузећима на унапређењу њихових иновативних капацитета, трансферу технологија, заштити интелектуалне својине.

Домаћа предузећа имала су прилику да користе грантовску подршку од стране COSME програма. Нна располагању је било 2,3 милијарде евра.

Преко финансијских посредника, 110 привредних друштава из Републике Српске користило је 22 милиона КМ из COSME програма.

COSME програм ће од 1.1.2021. године замијенити нови ЕУ програм за подршку развоју предузећа и предузетништва (Single Market), гдје се очекује значајније повлачење грантовских средстава од стране домаћих предузећа.

Кроз активности Европске мреже предузетништва Републике Српске, домаћа предузећа и предузетници могу добити информације о условима за улазак на тржиште Европске уније, нове прилике за извоз, приступ новим тржиштима, фондовима, могућности за трансфер технологија и приступ другим механизмима  подршке развоју предузећа и предузетника.

Подсјећамо, Европска мрежа предузетништва (ЕЕН) представља највећу мрежу за подршку развоју предузећа и предузетништва у свијету. Покренута је прије три деценије од стране Европске комисије са идејом да се креира стандардизовани сет инструмената подршке предузећима у Европи. С обзиром на успјех постигнут у Европи, концепт је касније проширен и на остатак свијета. Све земље које у економским смислу нешто значе данас у свијету, чланице су ЕЕН.

Конзорцијум из Републике Српске примљен је у чланство ЕЕН крајем 2014. године и то је нешто најбоље што је привреда Републике Српске до сада добила од Европске комисије. Кроз овај механизам подршке институције Српске добиле су могућност да, кроз директну комуникацију са Бриселом, раде на развоју домаћих предузећа.

Завршетком ратификације COSME споразума крајем 2016. године од стране надлежних институција БиХ, створени су услови да конзорцијум из Републике Српске  добије средства за финансирање својих активности из два најзначајнија програма Европске комисије за подршку развоју предузећа и предузетинштва: COSME и Horizon 2020. Исто тако, предузећа из Републике Српске су кроз посредовање домаћих финансијских институција добила приступ новим финансијским инструментима, пригођеним њиховим потребама.

Анализе истраживања о потребама предузећа у Републици Српској показују да се главни изазов са којима се суочавају односе на отежан приступ тржиштима, финансијама, затим недостатак квалитетне радне снаге и све више на потребу унапређења иновативних капацитета. Управо је ЕЕН креирана као подршка предузећима да лакше превазиђу наведене препреке.

Skip to content