Република Српска

Семинар “ЕУ Механизам за прекогранично прилагођавање угљеника – CBAM”

Привредна комора Републике Српске у сарадњи са KPMG, а уз подршку Европске мреже предузетништва, организује семинар посвећен новој регулативи ЕУ Механизма за прекогранично прилагођавање угљеника – CBAM, која ће се одржати у сриједу, 06.09.2023. године, са почетком у 9 часова у Привредној комори РС, Бања Лука, ул. Бранка Ћопића 6, сала Јахорина.

Ове године ступа на снагу ЕУ Механизам за прекогранично прилагођавање угљеника CBAM, који има за циљ да изједначи цијену угљеника која се плаћа на производе настале у ЕУ и цијене која се плаћа на увезене производе из земаља ван ЕУ. То значи да ће наша предузећа која извозе у ЕУ производе обухваћене новом регулативом, морати од јесени да почну са извештавањем о емисијама које су садржане у извезеним производима. Након три године биће неопходна и независна верификација извештаја од стране акредитованог тијела, јер за увознике почиње обавеза плаћања пореза. Ово захтијева стратешки приступ и што хитнију примјенуESG стандарда у пословању, јер у супротном домаћи привредници ризикују да буду искључени из тржишне утакмице.

Циљ семинара је упознавање са импликацијама и могућностима које CBAM доноси за наше тржиште за предузећа која су погођене истом регулативом.

Стручњаци из KPMG пружиће Вам увид у практичне аспекте примјене ове регулативе, као и савјете о томе како се најбоље припремити за њене импликације.

Предавачи на семинару су:

  • Урош Милосављевић, KPMG Србија;
  • Јован Шљивић, KPMG Србија.

Семинар је бесплатан за све учеснике, а пријаве се врше најкасније до 04.09.2023. године путем линка: https://edukacije.komorars.ba/event/seminar-eu-mehanizam-za-prekogranicno-prilagodavanje-ugljenika-cbam/

Све додатне информације можете добити на телефон +387 51 493 153. Контакт особа је Бошко Боројевић (boskob@komorars.ba).

Програм семинара: Agenda CBAM

Skip to content