Република Српска

Регионални иновациони форум 2022: повезивање привреде и академске заједнице важно за развој иновација

Трећи Регионални Иновациони Форум успјешно је одржан у оквиру конференције CNN Tech 2022, у хотелу Мона на Златибору у коорганизаторству Европске мреже предузетништва (ЕЕН), Привредне Коморе Србије, Развојне Агенције Србије, Машинског факултета Универзитета у Подгорици и Универзитета у Источном Сарајеву. Форум су свечано отворили министар просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић и продекан Машинског факултета Универзитета у Београду проф. др Александар Грбовић. Представници Развојне агенције Србије презентовали су програме подршке привреди и примјере добре праксе.

Покровитељи конференције и форума били су Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Њемачка организација за међународну сарадњу GIZ.

Универзитет у Источном Сарајеву, као члан Европске мреже предузетништва, имао је своје представнике на CNN Tech 2022 конференцији и Регионалном иновационом форуму, проф. др Данијел Мијић и доц. др Ненад Марковић.

На отварању Форума министар Ружић је предочио активности које Министарство просвјете, Фонд за иновациону ђелатност и Фонд за развој предузимају како би подстакли иновативне активности на локалном, али и регионалном и међународном нивоу.  Он је најавио и нови циклус пројеката „Идеје” који су у претходном пројектном циклусу изазвали велико интересовање академске заједнице Србије. Јавни позив за пријаву научно-истраживачких пројеката у оквиру Програма „Идеје” из марта ове године има буџет од 30 милиона евра којим ће се финансирати 105 одобрених пројеката.

Продекан Машинског факултета проф. др Грбовић је присутнима презентовао податке о, до сада, одржаним конференцијама CNN Tech, и нагласио значај који овакве конференције имају за повезивање академске заједнице и привреде, као и  просперитет друштва у цјелини, кроз реализацију заједничких иновативних пројеката и идеја.

У присуству преко 90 представника привреде и академске заједнице, своје активности предочили су и представници Научно-технолошког парка из Чачка, Развојне агенције Србије (РАС), Регионалне Иновационе Шемре и представници Факултета техничких наука из Новог Сада и Привредне коморе Србије (ПКС).

Представљајући већ уобичајену платформу за дискусију и разматрање тема од значаја за привреду и академску заједницу, овогодишњи Форум фокусирао се и на пословно повезивање, те су одржани и пословни/ B2B састанци као најбољи начин повезивања и компанија и институција, али и размјене знања и искустава као основе потенцијалне будуће сарадње.

Прилагођено и преузето са извора: http://ras.gov.rs/regionalni-inovacioni-forum-2022-povezivanje-privrede-i-akademske-zajednice-vazno-za-razvoj-inovacija

Skip to content