Република Српска

Позив на радионицу: „ЕУ Механизам за прекогранично прилагођавање угљеника (CBAM) – како попунити извјештај“

Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Привредном комором Србије и Пословном академијом ПКС, а уз подршку Европске мреже предузетништва, организује радионицу посвећену новој регулативи ЕУ Механизма за прекогранично прилагођавање угљеника – CBAM и попуњавању извјештаја, која ће се одржати у понедјељак, 26.02.2024. године, са почетком у 9 часова у Привредној комори РС, Бања Лука, ул. Бранка Ћопића 6, сала Јахорина.

Европска комисија је 2023. године усвојила Уредбу о механизму прекограничног прилагођавања цијене угљеника 2023/956 (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), која се односи на одређену робу из сљедећих сектора: гвожђе/челик, алуминијум, цемент, вјештачка ђубрива, електрична енергија и водоник. Прелазни период је започео 1. октобра 2023. године, док се пуна примјена очекује од 1. јануара 2026. године.

Током прелазног периода компаније из ЕУ, увозници роба обухваћених CBAM уредбом (тзв. CBAM декларанти) имају обавезу да квартално извјештавају Европску комисију о увезеној количини CBAM робе, укупним уграђеним директним и индиректним GHG емисијама и евентуалној цијени угљеника плаћеној у земљи производње, док компаније ван ЕУ које производе и извозе у ЕУ ову робу морају да мјере и израчунавају директне и индиректне емисије и о томе обавјештавају своје партнере у ЕУ.

Циљ радионице је стицање сазнања о основним принципима декарбонизације; упознавање са захтјевима и обавезама за домаће компаније које проистичу из европског прописа CBAM; упознавање са садржајем препорученог обрасца CBAM извјештаја, изворима података, начинима обрачуна и прикупљања података о емисијама угљеника, ради оспособљавања за самосталну припрему извјештаја.

Предавачи на радионици су:

  • Урош Самарџија дипл. инж. маш., директор, е Одраз, стручњак за GHG емисије и системе;
  • Тања Линделл, пројект менаџер Responsible Business Hub-а;
  • Ана Раичевић, секретар Удружења за металску и електро индустрију ПКС.

Радионица је интерактивног типа, односно нуди могућност постављања питања предавачима уз активан рад на попуњавању табела. Неопходно је понијети лаптоп за практичан рад током радионице.

Радионица је бесплатна за све учеснике, а пријаве се врше најкасније до 25.02.2024. године, путем линка: https://edukacije.komorars.ba/event/radionica-eu-mehanizam-za-prekogranicno-prilagodavanje-ugljenika-cbam-kako-popuniti-izvjestaj/. Број пријава је ограничен.
Све додатне информације можете добити на телефон +387 51 493 138. Контакт особа је Соња Милинчић (sonjam@komorars.ba).

Агенда CBAM извјештај

Skip to content