Република Српска

Позив на радионицу: „ЕУ Механизам за прекогранично прилагођавање угљеника (CBAM) – како попунити извјештај“

Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Bureau Veritas д.о.о. Србија, а уз подршку Европске мреже предузетништва, организује радионицу посвећену новој регулативи ЕУ Механизма за прекогранично прилагођавање угљеника – CBAM и попуњавању извјештаја, која ће се одржати у четвртак, 21.03.2024. године, са почетком у 9 часова у Привредној комори РС, Бања Лука, ул. Бранка Ћопића 6, сала Јахорина.

Европска комисија је 2023. године усвојила Уредбу о механизму прекограничног прилагођавања цијене угљеника 2023/956 (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), која се односи на одређену робу из сљедећих сектора: гвожђе/челик, алуминијум, цемент, вјештачка ђубрива, електрична енергија и водоник. Прелазни период је започео 1. октобра 2023. године, док се пуна примјена очекује од 1. јануара 2026. године.

Током прелазног периода компаније из ЕУ, увозници роба обухваћених CBAM уредбом (тзв. CBAM декларанти) имају обавезу да квартално извјештавају Европску комисију о увезеној количини CBAM робе, укупним уграђеним директним и индиректним GHG емисијама и евентуалној цијени угљеника плаћеној у земљи производње, док компаније ван ЕУ које производе и извозе у ЕУ ову робу морају да мјере и израчунавају директне и индиректне емисије и о томе обавјештавају своје партнере у ЕУ.

Циљ радионице је стицање сазнања о основним принципима декарбонизације; упознавање са захтјевима и обавезама за домаће компаније које проистичу из европског прописа CBAM; упознавање са садржајем препорученог обрасца CBAM извјештаја, изворима података, начинима обрачуна и прикупљања података о емисијама угљеника, ради оспособљавања за самосталну припрему извјештаја.

Предавач на радионици је Александар С. Симић, са дугогодишњим искуством у области заштите животне средине, обновљивим изворима енергије и климатским промјенама, водец́и ревизор за ISO 9001, ISO 14001 и ISO 50001, представник Србије у CEN/TC 467- Климатске промјене, члан радних група Привредне коморе Србије за климатске промјене и квалитет ваздуха и вода, експерт у Привредној комори Србије за прорачун карбонског отиска у складу са ISO 14067:2018, руководилац Центра за водоник и чворишта за е-мобилност, који послује у оквиру Привредне коморе Србије итд.

Радионица је интерактивног типа, односно нуди могућност постављања питања предавачима уз активан рад на попуњавању табела. Неопходно је понијети лаптоп за практичан рад током радионице.

Радионица је бесплатна за све учеснике, а пријаве се врше најкасније до 20.03.2024. године, путем линка: https://edukacije.komorars.ba/event/radionica-eu-mehanizam-za-prekogranicno-prilagodavanje-ugljenika-cbam-kako-popuniti-izvjestaj-2/.
Све додатне информације можете добити на телефон +387 51 493 138. Контакт особа је Соња Милинчић (sonjam@komorars.ba).

Agenda radionice CBAM izvještaj.docx

Skip to content