Република Српска

Позив на едукацију „Општи услови производње челичних и алуминијумских конструкција као предуслов за постављање ЦЕ знака на производе”

Привредна комора Републике Српске, у сарадњи са Координационим тијелом за инфраструктуру квалитета производа и услуга у Републици Српској и Републичким заводом за стандардизацију и метрологију Републике Српске, у оквиру Европске мреже предузетништва, организује едукацију на тему „Увод у стандарде EN 1090-1, ЕN 1090-2, ЕN 1090-3 и регулативу о грађевинским производима 305/2011: Општи услови производње челичних и алуминијумских конструкција као предуслов за постављање ЦЕ знака на производе”, која ће се одржати у четвртак, 04.04.2024. године са почетком у 10:00 часова у Привредној комори РС, сала Јахорина (улица Бранка Ћопића 6, 78 000 Бања Лука).

У складу са Законом о грађевинским производима Републике Српске („Сл. гласник РС“ бр. 5/12), Законом о техничким прописима („Сл. гласник РС“ бр. 98/13) и подзаконским актима, привредна друштва су обавезна да на тржиште пласирају сигурне производе и да проведу поступак њихове оцјене усаглашености. Постављање ЦЕ знака је уједно и један од услова за излазак на ЕУ тржиште.

У циљу усаглашавања са прописаним захтјевима грађевинских производа, односно челичних и алуминијских конструкција, произвођачима се препоручује да проведу фабричку контролу производње и сертификацију у складу са стандардом ЕN 1090-1.

У оквиру едукације, биће обрађене сљедеће теме:
• Металне конструкције и заваривање,
• Производња челичних и алуминијских конструкција,
• Стандард ЕН 1090-1, Извођење челичних и алуминијских конструкција – Дио 1: Захтјеви за оцјену усклађености конструктивних елемената,
• Стандард ЕН 1090-2, Извођење челичних и алуминијских конструкција – Дио 2: Технички захтјеви за извођење челичних конструкција,
• Стандард ЕН 1090-3, Извођење челичних и алуминијских конструкција – Дио 3: Технички захтјеви за извођење алуминијских конструкција,
• Класе извођења радова ЕXЦ1 до ЕXЦ4,
• Израда Декларације о перфомансама за обиљежавање (ЦЕ Знак).

Предавачи на едукацији су г-дин Иван Стојчић и г-дин Марко Маричић, сертификационе куће TMS CEE д.о.о. Београд, партнери ТÜV СÜD Serbia д.о.о.

Едукација је бесплатна за све учеснике, а пријавити се можете до 03.04.2024. године, путем линка: https://edukacije.komorars.ba/event/edukacija-opsti-uslovi-proizvodnje-celicnih-i-aluminijumskih-konstrukcija-kao-preduslov-za-postavljanje-ce-znaka-na-proizvode/.
Контакт особа у Привредној комори РС је Соња Милинчић (sonjam@komora.ba, 051 493 138).

Програм едукације

Skip to content