Република Српска

Održana radionica: „Digitalizacija – osnovni principi i realne šanse za razvoj privrede“

„Digitalizacija – osnovni principi i realne šanse za razvoj privrede“, naziv je radionice koju je danas Privredna komora Republike Srpske organizovala u okviru Evropske mreže preduzetništva.

Zbog iznenadnih obaveza, predavač, Borislav Tadić, potpredsjednik Deutsche telekoma AG, nije mogao doći u Banjaluku, ali je radionica organizovana putem skype-a.
Kroz primjere iz prakse, Tadić je ukazao na razvoj digitalizacije, start-up revoluciju, ali i na potrebne vještine u privatnom i javnom sektoru.

Prema njegovim riječima, potrebno je uvesti programiranje u nastavne planove srednjih škola, ali i prekvalifikovati žene u oblast digitalizacije, jer se ovaj posao do sada najviše treirao kao muški.

Takođe, kako je naveo, potrebno je raditi na jačanju Privredne komore u cilju lobiranja u nadležnim institucijama, s ciljem jačanja ovog sektora, stvoranja boljeg pravnog okvira i umrežavanja privrednika, kako bi što konkurentniji nastupili na stranim tržištima.

Pozvao je privrednike i predstavnike lokalnih zajednica i Komore da posjete Internet stranicu https://wb6.digital/, na kojoj se, između ostalog, nalaze podaci o grantovima i javnim pozivima za projekte u ovoj oblasti, ali i drugi važni dokumenti.

Skip to content