Razmjena iskustava i unapređenje saradnje između preduzetnica u regionu, ciljevi su „Prve konferencije ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj“, koja je održana danas u Administrativnom centru Vlade RS u Banjoj Luci.

Na početku Konferencije istaknuto je da su žene osnivači ili vlasnici u 26 odsto ukupnog broja registrovanih privrednih društava u Republici Srpskoj, a zahvaljujući institucionalnoj podršci žensko preduzetništvo je prisutno u svim segmentima industrije.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su zahvaljujući i ženskom preduzetništvu ostvareni rezultati vrijedni pažnje, poput rasta BDP-a od 3,5 odsto 2016. godine, a slično se očekuje i ove.
– Nije clj samo podsticanje preduzetništva u uslužnim djelatnostima, nego i preduzetništva koje je usmjereno na proizvodnju i uvođenje novih tehnologija – kazao je Đokić.
Prema njegovim riječima, Republika Srpska je u periodu od 2011. do 2016. godine, podržavajući sektor malih i srednjih preduzeća, investirala oko 640 miliona KM.
– Oko 88 miliona KM plasirano je posredstvom Ministarstva. Trudićemo se da politiku direktnog podsticaja radimo i naredne godine – rekao je Đokić i dodao da konferencijom žele dati novu smjernicu za izradu strategije o ženskom preduzetništvu koja bi obuhvatala period do 2020. godine i kojom se želi naglasiti važnost uloge žene u preduzetništvu, te razviti nove metode koje do sada nisu bile dovoljno zastupljene u poslovnoj praksi.
Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić navela je da su žene najčešće zastupljene u uslužnim djelatnostima, ali da statistika nije uvijek vjerna, jer je mnogo žena koje su već na drugoj ili trećoj poziciji nekog privrednog društva i svojim poslovima znatno doprinose poslovnim uspjesima.
– Privredna komora godinama radi na osnaživanju ženskog preduzetništva, promociji, edukaciji i povezivanju sa potencijalnim partnerima na drugim tržištima. Još 2014. godine konstituisan je Savjet za žensko preduzetništvo RS, s ciljem stvaranja institucionalnog okvira podrške ženskom preduzetništvu – izjavila je Dragica Ristić.
Direktor drvne industrije „Bor“ Gradiška Milena Vrhovac, kao preduzetnik u prerađivačkoj industriji, poručila je ženama da budu hrabre i ideje sprovedu u djelo, jer postoji institucionalna podrška na svim nivoima.
Ona je navela da njena firma 62 odsto proizvodnje izvozi na tržište EU i da procedure koje treba sprovesti u firmi nisu zahtjevne da bi se stekli standardi neophodni za izvoz.
Martina Rotim iz Evropske banke za obnovu i razvoj navela je da u okviru ove banke 16 godina djeluje odjeljenje koje se bavi savjetovanjem za mala i srednja preduzeća.
– Programom sufinansiranja, podržali smo više od 900 projekata. Nažalost, deset odsto se odnosilo na projekte firmi u kojima su žene direktori – rekla je Rotimova.

U plenarnom dijelu održana su dva panela „Pravni okvir i institucionalna podrška ženskom preduzetništvu u RS i regionu“ i „Iskustva žena preduzetnica u RS i regionu“.

Nakon plenarnog dijela, u okviru Evropske mreže preduzetništva, održani su bilateralni susreti na kojima je učešće prijavilo više od 170 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.
Konferencija je okupila više od 240 učesnika, a organizovali su je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, Područna privredna komora Banjaluka, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, uz podršku EBRD-a i NJemačkom organizacijom za tehničku saradnju.