Република Српска

Одржана 8. РЕДЕТЕ конференција

У периоду од 3. до 5. септембра 2021. године одржана је у Нишу 8. РЕДЕТЕ конференција (www.redete.org) у организацији Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, Економског факултета Универзитета у Нишу и Научно-технолошког парка Ниш. Конференција је окупила око 90 учесника из 15-ак земаља Балкана, ЕУ и шире. Један од кључних фактора успјеха је листа уводничара и панелиста који су на овој, као и на претходним РЕДЕТЕ конференцијама, дали значајан допринос у погледу промоције како саме конференције тако и науке/истраживања, интернационализације нашег високог образовања, те у несебичној подршци млађим истраживачима.

Пленарне сесије први и други дан конференције одржали су Vassilis Fouskas (University of East London, United Kingdom), Kivanc Ulusoy (Istanbul University, Faculty of Political Sciences, Turkey), Andreas Stergiou (University of Thessaly, Department of Economics, Greece), Roy Thurik (Erasmus University Rotterdam, The Netherlands), Предраг Бјелић (Економски факултет Универзитета у Београду) и Јелена Будак (Економски институт Загреб, Хрватска), Donato Iacobucci (Universita Politecnica delle Marche, Italy), Georgios Panos (Adam Smith Business School, University of Glasgow, UK) и Илија Стојановић (Al Ghurair University, Dubai, United Arab Emirates).

Академски дио конференције генерисао је 25 радова са укупно 55 аутора, који ће бити објављени у Зборнику радова или у часопису „Journal of Balkan and Near Eastern Studies“, зависно од теме и квалитета истих. Дупло издање часописа „Journal of Balkan and Near Eastern Studies“ имаће двије тематике: „Утицај Ковида-19 на фискалне политике земаља“ и „Геополитика и политичка економија сукоба на Балкану и источном Медитерану: избјеглице, енергетски сектор и изгледи за будућност“.

У оквиру конференције одржан је округли сто на тему „Утицај Ковида-19 на фискалне политике“ као и неколико тематских округлих столова чији су носиоци: Европска мрежа предузетништва, Привредна комора Републике Српске те Развојне агенције из Републике Српске и Нишавског региона. У склопу активности Европске мреже предузетништва (http://een.ec.europa.eu), највеће те врсте у свијету, а чији члан је и Универзитет у Бањој Луци (https://eunors.org), организовани су пословни сусрети између малих и средњих предузећа из Републике Српске и Нишавског региона у Србији.

Конференцију су подржали Предсједник Републике Српске, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, Гарантни фонд Републике Српске, Електропривреда Републике Српске, Град Бања Лука, Винарија Јунгић и други.

Skip to content