Република Српска

Одржан 5. форум о интернационализацији пословања

Пети форум о интернационализацији пословања који организују Развојна агенција Републике Српске и Развојна агенција Србије одржан је 7. и 8. новембра у Бањи Врућици у Теслићу. Форум је окупио више од 200 учесника, предузећа, кластера, представника развојних агенција и других институција које се баве развојем. Централни догађај и овогодишњег форума били су међународни пословни сусрети који су одржани под покровитељством Европске мреже предузетништва на којима су учествовала предузећа и кластери из Републике Српске, Србије, Кине, Хрватске, Њемачке, Мађарске, Црне Горе, Румуније, Русије, Словеније, Турске и САД. У оквиру пословних сусрета одржано је више од 100 Б2Б састанака. Сектори у фокусу били су пољопривреда, металопрерађивачка индустрија, дрвна и грађевинска индустрија, текстил, ауто индустрија, информационе технологије, индустрија пластике и пластичних производа и туризам.

Форум је свечано отворила министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић која је истакла да је овај догађај врло битан за владе Републике Српске, Србије, али и у региону.
– Битно је да јачамо нашу привреду, битно је да остварујемо контакте са привредницима и у Србији и да се привредници из Српске повезују на правилан начин – изјавила је Гашићева новинарима.
Државни секретар Министарства привреде Србије Бранимир Стојановић рекао је да ће Министарство привреде Србије наставити да подржава овакве иницијативе јер је за мала и средња предузећа најпотребније да начине нове контакте, прије свега регионално, а онда и ван региона да излазе на нова тржишта. Он је додао да привредници на тај начин имају прилику и да упознају конкуренцију, као и да се упознају о новим трендовима.
Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић подсјетио је да се Форум одржава наизмјенично у Републици Српској и Србији, а претходна четири била су у Бањалуци, Новом Саду, на Јахорини и Златибору и на њима је учествовало више од 800 предузећа, кластера и институција које се баве развојем, током којих је одржано је више од 1.700 “Б2Б” састанака.
Паралелно са пословним сусретима, у оквиру форума одржане су и 4 радионице, а синоћ је пoдржан и панел о теми “Подршка МСП кроз ЕУ фондове – искуства и изазови” којем је присуствовао и министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић. Он је нагласио да Влада Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва чврсто подржавају ову активност и рад Развојне агенције Републике Српске, чијем менаџмету је честитао добру организацију форума.
– Наши привредници имају шансу да у једном дану и на једном мјесту остваре бројне контакте са фирмама из региона, Европе, па и читавог свијета. Форум је прилика домаћим привредницима да кроз сусрете остваре што бољу комуникацију, представе себе и потраже партнера у даљем пословању- рекао је Петричевић.
Учешће на форуму било је бесплатно.

Skip to content