Република Српска

Media Event: Представљени резултати Европске мреже предузетништва

Привредна комора Републике Српске, као једна од пет чланица Конзорцијума Европске мреже предузетништва Републике Српске (ЕУНОРС), оргнизовала је минулог викенда у хотелу Хајдучке воде први „media event“, на којем је, између осталог, презентовала остварене резултате у оквиру Европске мреже предузетништва.

Комора је, у претходне четири године организовала више од 50 радионица, семинара и едукација на којима је присуствовало више од 1.500 учесника, на тему правила наступа на ЕУ тржишту, међународних стандарда, заштите интелектуалног власништва, финансијских програма помоћи ЕУ HORIZON, COSME…

Такође, кроз организацију сајмова, привредних мисија, B2B сусрета, Комора је представила више од 600 привредника из Српске.

Ако посматрамо активности комплетног Конзоцијума, у овом периоду савјетодавне услуге користили су представници 189 малих и средњих предузећа (МСП), а организовали смо или коорганизовали 154 међународна догађаја, на којима је одржано 2.653 Б2Б састанака, 76 МСП успоставило је међународно партнерство, док је за 47 предузећа пружена подршка код унапређења иновативних капацитета, а 1.348 МСП користи дигиталне сервисе Мреже.

ЕУНОРС, осим Коморе, чине и Развојна агенција Републике Српске, као координатор, те Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Источном Сарајеву и Иновациони центар Бања Лука.

Као резултат заједничке иницијативе седам конзорцијума шест земаља бивше Југославије, у току је припрема FINNO платформе (www.finnosee.eu), јединстевне плтформе која нуди информације о финансијским инструментима и подршци иновацијама доступна за мала и средња предузећа у нашем региону. Циљ је даље јачање раста и развоја малих и средњих предузећа у цијелом региону, побољшањем њиховог приступа финансијама и олакшавањем процеса иновација, од пословних идеја до комерцијалног успјеха на међународним тржиштима.  Имајући у виду да постоје различити типови финансијске и иновационе подршке које пружају малим и средњим предузећима различити програми и институције ЕУ, FINNO нуди информације о свим релевантним и доступним могућностима финансирања и иновација које би могле одговарати вашем пословању.

FINNO платформа ће јавности бити представљена 4. новембра, на регионалниј конференцији ЕЕН у Сарајеву и од тог датума сви ће моћи БЕСПЛАТНО да је користе.

Европска мрежа предузетништва представља највећу мрежу за подршку развоју малих и средњих предузећа и предузетништва у свијету. Покренута је прије три деценије од стране Европске комисије са идејом да се креира стандардизовани сет инструмената подршке предузећима у Европи. С обзиром на успјех постигнут у Европи, концепт је касније проширен и на остатак свијета. Све земље које у економским смислу нешто значе данас у свијету, чланице су ЕЕН.

„Медиа евенту“ присуствовали су предствници 14 медија са сједиштем у Републици Српској.

 

Skip to content