Република Српска

Компанијска мисија: Унапређење сарадње и подизање услуга компанија из Српске и Србије

Привредна комора Републике Српске, као чланица конзорцијума Европске мреже предузетништва Републике Српске, организовала је данас у Требињу компанијску мисију привредних друштава комуналних и услужних дјелатности између Републике Српске и Србије.

Представници струковних удружења привредних комора Републике Српске и Србије истакли су да су циљеви у наредном периоду размјена искустава, заједничко аплицирање на пројекте и подизање комуналних и услужних дјелатности на већи ниво.

Директор Градског комуналног предузећа из Требиња Недељко Ламбета рекао је да је данашњи састанак први корак у сарадњи два удружења и привредних комора Српске и Србије.

“Идеја је размјена искустава, заједно да аплицирамо на одређене пројекте, фондове, правна регулатива такође да се промијени. Све комуналне проблеме које имају Вршац, Београд има и Требиње и Нови Град. Желимо то све да поправимо и дигнемо на већи ниво”, рекао је Ламбета.

Директор Јавног комуналног предузећа “Градска чистоћа” из Београда Марко Попадић оцијенио је да је ово успјешан наставак заједничке сарадње.

“Највећи заједнички проблем јесте што мора доста да се ради на едукацији. Морамо да радимо на процесу развијања рециклаже, да пробудимо свест код људи колико је битно да се отпад одлаже како треба”, рекао је Попадић.

Представник Привредне коморе Републике Српске Миле Петровић рекао је да је град Требиње на прави начин показао како треба да изгледа град и његово уређење.

Секретар Удружења за комуналне дјелатности Привредне коморе Србије Далибор Јокнић истакао је да је комунални сектор врло битан за неку државу, односно локалну самоуправу, додавши да су неки од изазова у овој дјелатности мањак радне снаге и недостатак новца.

“Са друге стране имамо проблем новца, он није само проблематичан у комуналном сектору, али је јако видљив. Токови новца су врло поремећени овом пандемијом, односно наплата је таква каква јесте. Комплетено решење је реформи комуналног сектора”, рекао је Јокнић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да му је част и задовољство да чује да је Требиње чист град и изразио спремност да се саслушају примјери из цијелог региона, али и да се презентује све оно што се ради у овом граду на том плану.

У оквиру ове компанијске мисије, одржани су и билатералних сусрета привредника двију земаља, заједничка сједнице струковних удржења, као и посјета и упознавање са радом комуналних служби у Требињу.

Skip to content