Република Српска

Јавни позив за експерименте у иновацијама

Развојна агенција Републике Српске у оквиру Европске мреже предузетништва, обавјештава све заинтересоване пословне субјекте да је отворен други јавни позив за експерименте у иновацијама.

agROBOfood је пројекат који финансира ЕУ, а чији је циљ изградња европског екосистема за ефикасно усвајање роботизованих технологија у пољопривредно-прехрамбеном сектору, који ће заузврат постати ефикаснији и конкурентнији. Срце пројекта чине Иновацијски експерименти, које организују и надгледају Digital Innovation Hubs.

У 7 регионалних кластера, почетни иновативни експерименти показаће роботичке иновације у пољопривредној храни, на начин који осигурава широко усвајање у цијелој Европи. Чворишта за дигиталне иновације подржаће компаније у дигитализацији повезивањем различитих учесника.

agROBOfood већ повезује свијет роботике и пољопривреде, истраживања и развоја и пословања успостављањем одрживе мреже чворишта за дигиталне иновације. Мрежа већ броји 49 чворишта за дигиталне иновације и 12 центара за компетенције и она ће бити проширена и ојачана током пројекта.

Уз то, agROBOfood  ће покренути „Отворене позиве“ путем којих ће привући и финансирати додатне експерименте за иновације и индустријске изазове. Укупно ће 8 милиона евра бити додијељено за директну корист МСП путем „Отворених позива“.

agROBOfood се надовезује на своју постојећу мрежу и користи механизам отворених позива за пружање финансијске подршке трећим странама, како би се убрзало ширење мреже, вођено роботском заједницом и европским пољопривредно-прехрамбеним сектором. Предвиђене су двије врсте отворених позива – два отворена позива за експерименте у иновацијама и један отворени позив за индустријске изазове.

На јавни позив се могу пријавити МСП која испуњавају сљедеће критеријуме:
-Кандидати се требају пријавити као конзорцијум од 2-5 партнера.
-Конзорцијуми се морају састојати од најмање једног крајњег корисника и једног добављача технологије. МСП која координирају морају имати важећи ПДВ број.
-Предложено рјешење мора бити утемељено на роботским технологијама.
-Наведено рјешење мора се бавити проблемом пољопривредно-прехрамбеног сектора.

Јавни позив је отворен до 31. маја 2021. године.
Укупан износ пројекта је до 500 000 евра.
Период реализацијее пројекта је од септембра 2021- јануара 2023. године.
Више информација о јавном позиву можете пронаћи на сајту: https://agrobofood.eu/2nd-open-call-for-innovation-experiments/

Европска мрежа предузетништва Републике Српске стоји на располагању заинтересованим пословним субјектима за сва додатна питања путем имејла: een@rars-msp.org

Skip to content