Република Српска

Имагинариум студио из Бањалуке на недјељи моде у Торину

ИДОЛ колекција 40, афирмисаних и неафирмисаних, модних дизајнера са Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Косово, Сјеверна Македонија, Србија) представља своје радове на првој онлине недјељи моде у Торину – дигитално издање, од 3. до 9. октобра 2020. године (Torino Fashion Week 2020 – Digital Edition).

Од неколико приједлога Удружења текстила, коже и обуће при Привредној комори РС, у коначан избор ушао је Имагинариум студио из Бања Луке, као дио ИДОЛ колекције – уједињене колекције Балкана.

ИМАГИНАРИУМ Студио је дизајн и арт студио који је регистрован као мало предузеће (с.п.) и вођен од стране архитекте и дизајнера Александре Иванковић, псеудоним Alexis Qu. Претежна дјелатност је производња висококвалитетних дизајнерских одјевних предмета од природних материјала, примјеном умјетничких и традиционалних заната.

Актуелан пројекат на ком студио ради је ЗМИЈАЊЕ.десигн, гдје се кроз спој савременог дизајна и интерпретације традиције настоји приказати свјетска атрактивност насљеђа наших простора. Главни акценат је на разноликој примјени и превођењу Змијањског веза, који је од 2014. године заштићен од стране UNESCO као Нематеријално културно насљеђе.

Заједнички пројекат организација „Dress for Success“ – Обучена за успјех, уз подршку и сарадњу немачке невладине организације Help – Hilfe zur Selbsthilfe, преко Удружења пословних жена и Европске мреже предузетништва (Entreprise Europe Network – EEN) заснован на концепту регионалне социјалне платформе, омогућава директно учешће креатора, дизајнера, модних брендова са нефирмисаним креаторима, дизајнерима, произвођачима из различитих социјално осјетљивих група (жене, млади, Роми, повратници, дјеца са аутизмом, осуђена лица) који кроз производне процесе стварају домаће модне колекције и брендове.

На недјељи моде у Торину (TFW-2020), ИДОЛ колекција представља нови вид регионалне иницијативе за Балкан, која концептом социјалне платформе промовише различите иновативне приступе са директним учешћем креатора, дизајнера, модних брендова и различитих социјално осјетљивих група (жене, млади, Роми, повратници, дјеца са аутизмом, осуђеници) који кроз производне процесе стварају домаће модне колекције и брендове.

ИДОЛ колекција је обједињена колекција младих афирмисаних и неафирмисаних 40 дизајнера и креатора из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Косова, Сјеверне Македоније, Србије. Представља јединствену фузију древних култура и симбола дуге и богате историје и традијције Балкана. Регионална социјална платформа представља алат промоције њихових радова и производа из модне индустрије и могућност умрежавања и пласмана производа на међународна тржишта.

Учешће на TFW 2020 – дигитално издање је први корак ове иницијативе која је од великог значаја за регион јер се први пут представљају модне колекције из различитих друштвених средина у сврху подршке и промоције јединствених брендова, модних колекција и одрживе моде са Балкана.

Заједничка иницијатива DfS-а и Helpa – стварање регионалне социјалне платформе остварује синергетски приступ пословног и невладиног сектора у подршци незапослених, младих, жена, рањивих и маргинализованих група. Стварање мреже и представљање Балкана на међународном нивоу, отварајући потенцијал новим тржиштима и заинтересованим странама у различитим секторима.

Иницијатива је значајна и за превазилажење дигиталних ограничења приступу рада усљед пандемије, нарочито људи социјално осјетљивих група како у региону тако и шире, јер су већином изоловани изван мреже и са слабим изгледима запошљавања и одржавања микро и малих бизниса.

Најуспјешнији учесници недјеље моде у Торину TFW-2020 имаће прилику да бесплатно излажу своје производе током два мјесеца након догађаја.

 

Пренос догађаја могуће је пратити преко TFW-2020 web платформе Live Streaming TFW 2020.

 

Skip to content