Република Српска

“Forward” конференција: Дигитална економија и Паметни градови

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и  Иновациони центар Бања Лука, 2, и 3. децембра 2020. године организују „Forward“ конференцију у Бањој Луци.

Први дан конференције ставља се фокус на регионалну перспективу дигиталне економије, првенствено због њеног утицаја на развој привреде чиме постаје изазов али и прилика за јачање конкурентности привредних субјеката.

Дигитална економија нови је облик економије који се заснива на дигиталним технологијама и представља једну од најатрактивнијих могућности за раст и развој пословања. У данашње вријеме пословање се одвија уз примјену информационо-комуникационих технологија које убрзано напредују и постају дијелом све више сфера пословног, али и приватног живота. Развој технологије довео је до настанка идеје о дигитализацији економије, односно о настанку дигиталне економије. Дигиталну економију покренула је глобализација која је донијела умрежавање, мобилност, интеграцију, електронско пословање, директно пословање, дигиталне производе и услуге, нове организационе форме.

Други дан конференције нагласак се ставља на „Smart city“ концепт као град у којем инвестиције у људски капитал, традиционалну (транспорт) и модерну (ИКТ) инфраструктуру уз мудро управљање природним ресурсима и активно учешће грађана подстичу одрживи економски раст и повећавају квалитет живота. Рјешења о паметним градовима узимају у обзир различите захтјеве, ограничења и изазове са којима се сусрећу градови.

Циљ „Forward“ конференције и ове године је стављање на дневни ред актуелних тема из свијета економије и ИКТ-а, а које имају директан утицај на развој привреде и квалитет живота самих грађана.

Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција ће бити емитована на Радио телевизији Републике Српске и путем друштвених мрежа .

Skip to content