Република Српска

EUNORS podržava razvoj akceleratora i tržišta rizičnog kapitala za MSP u Republici Srpskoj

25.04.2017. u Banjaluci u organizaciji RARS i uz podršku Evropske mreže preduzetništva održan je okrugli sto na kojem su predstavnici institucija razgovarali o dosadašnjim iskustvima u finansiranju inovativnih preduzetničkih poduhvata, kao i preprekama u provođenju programa podrške.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta “Razvoj akceleratora za obezbjeđenje boljeg pristupa finansiranju za inovativna MSP” koji sufinansira Evropska unija u okviru Dunavskog transnacionalnog programa, a u kojem učestvuje 9 zemalja Dunavskog regiona. Projekat je vrijedan oko 1,9 mil EUR i provodiće se 2,5 godine, do juna 2019.

Osnovni problem sa kojim se susreću inovativna mala i srednja preduzeća i početnici u biznisu u Republici Srpskoj jeste nedostatak finansija za ovakve poslovne poduhvate, posebno u početnoj fazi poslovanja, a istovremeno ne postoje finansijske institucije poput fondova rizičnog kapitala koje mogu da obezbijede takva sredstva.

Projekat ima za cilj upravo da riješi problem koji je tipičan za cijelu Dunavsku regiju odnosno da olakša pristup sredstvima za finansiranje inovacija razvijanjem usluga akceleracije. Akceleratori predstavljaju novi oblik preduzetničke infrastrukture koji ima određene sličnosti i razlike sa poslovnim inkubatorima. Isključivo su usmjereni na pružanje podrške i pomoći početnicima u biznisu, posebno u ICT sektoru. Nude intenzivne programe mentorstva u vidu podrške razvoju proizvoda i poslovanja i pružaju usluge umrežavanja, povezivanja s investitorima, kao i druge oblike tehničke podrške.

Učešće u projektu omogućiće da se identifikuju potrebe početnika u biznisu i MSP, analiziraju postojeći i upoznaju različiti modeli finansiranja rizičnim kapitalom u Dunavskoj regiji, testira akceleracijski program i predlože mjere za razvoj tržišta rizičnog kapitala u Republici Srpskoj. S druge strane, Agencija će dobiti znanje od partnera koji imaju više iskustva u razvoju akceleracijskih programa, što će za rezultat imati uvođenje provjerenog akceleracijskog programa u Republici Srpskoj.

 

Skip to content