Република Српска

Doručkom za novinare obilježeno 10 godina Evropske mreže preduzetništva

Evropska mreža preduzetništva ove godine obilježava značajn jubilej – 10 godina uspješnog rada. Tim povodom, Konzorcijum iz Republike Srpske (EUNORS), kao punopravni član ove najveće mreže za podršku malim i srednjim preduzećima na svijetu, organizovao je danas radni doručak za novinare, na kojem su predstavljeni rezultati u protekloj deceniji na globalnom nivou, ali i realizovane aktivnosti u Srpskoj.

Koordinator EUNORS-a, Bojan Ćudić, rekao je da je u ovom periodu Evropska mreža preduzetništva podržala više od šest miliona preduzeća, prvenstveno kroz internacionalizaciju poslovanja, unapređenje inovativnih kapaciteta, transfer tehnologija i pristup finansijama.

Do sada je kroz rad našeg konzorcijuma podržano više od 1.200 preduzeća. Od toga, oko 350 domaćih kompanija učestvovalo je na poslovnim susretima i privrednim misijama širom Evrope, gdje su imali više od 900 sastanaka – naveo je Ćudić i najavio da će se Konzorcijum iz Srpske u narendom periodu više fokusirati na unapređenje inovativnih kapaciteta preduzeća i projekte saradnje između privrede i nauke, gdje bi naša preduzeća trebalo da povuku značajnija sredstva od strane evropskih fondova.

Jedna od članica EUNORS-a je i Privredna komora Republike Srpske, a direktor ove institucije, Dragica Ristić, istakla je da je ova mreža izuzetno važna, jer predstavlja platformu preko koje naša privredna društva mogu ostvarivati poslovnu saradnju i nuditi svoje proizvode i usluge na tako širokom tržištu, koje obuhvata više od 60 zemalja i 600 institucija.

U tom krugu malih i srednjih preduzeća sigurno da svako može prepoznati svoj interes. Kroz seminare i edukacije postoji mogućnost da oni unaprijede svoja znanja i na taj način podignu konkurentnost. Poseban akcenat stavlja se na inovacije i nove tehnologije, bez kojih naša preduzeća ne mogu biti konkurentna. Zbog svega toga jako je bitno da smo dio ove porodice i ove velike mreže, gdje možemo crpiti znanja i iskustva, ali i ponuditi svoje proizvode i usluge – istakla je Dragica Ristić.

Zadovoljstvo saradnjom sa EUNORS-om istakla je menadžer korporativnih komunikacija u kompaniji Lanaco, Nina Kremenović.

– Do sada smo imali jako lijepu saradnju sa Evropskom mrežom preduzetništva. Podržali su sve aktivnosti koje je naše preduzeće organizovalo. Jako se radujemo budućoj saradnji, a već 8. juna u Skoplju bićemo dio IKT B2B susreta sa drugim kompanijama iz ove industrije, koje dolaze iz različitih evropskih zemalja. Očekujemo da ćemo u sklopu ovog događaja imati priliku da razmijenimo informacije i mišljenja o načinima poslovanja i na neki način dobiti lakši ulazak ka inostranim tržištima i da će nam to povećati vidljivost i konkurentnost – navela je Kremenovićeva.

Šef studijskog programa za hemiju na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Milica Balaban, rekla je kako je zahvaljujući ovoj mreži u njihovim istraživačkim laboratorijama razvijen aditiv za maziva baziran na nano tehnologiji, koji će izraditi domaća kompanija Tehnosint, a koji će analizirati partneri iz Italije, Finske, Španije i Bugarske.

Budućnost univerziteta je u saradnji privrede i nauke i mi pokušavamo da ostvarimo kontakt sa svim privrednim subjektima u RS i šire sa kojima možemo da saradujemo, kako bi naši napori na polju nauke imali krajnji rezultat kazala je ona.

Radnom doručk, osim predstavnika medija, prisustvovali su i privrednici, članovice Konzorcijuma, stakeholderi i predstavnici evropskih institucija u BiH.

Podsjećamo da je Evropska mreža preduzetništva najveća globalna mreža za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP), koja broji više od 600 institucija i organizacija, 3.000 eksperata iz oblasti preduzetništva, inovacija i transfera tehnologija, u više od 60 zemalja svijeta.

Mreža predstavlja kompleksan set instrumenata za podršku razvoju preduzeća, kroz objedinjavanje usluga pružanja praktičnih informacija i pomoći MSP u cilju lakšeg pronalaženja poslovnih partnera iz EU, uspostavljanja poslovne saradnje sa institucijama i organizacijama u EU, učestvovanja na tenderima u EU, lakšeg pristupa informacijama o pravnim aspektima i poslovnim regulativama EU, dobijanja informacija o programima podrške, zakonodavstvu i rezultatima koji se odnose na inovacije i o posredničkim uslugama u transferu tehnologije i znanja, kao i dobijanja informacija o okvirnim programima EU za istraživanje i tehnološki razvoj.

Takođe, EEN za cilj ima i podizanje svijesti o značaju inovativnosti i mogućnosti transfera tehnologija i povećanja konkurentnosti, informisanje o mogućnostima tržišta EU i učestvovanje u stvaranju široke Evropske poslovne mreže i informisanje o domaćim istraživačko-tehnološko-razvojnim mogućnostima.

Konzorcijum iz Republike Srpske čine Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao koordinator, Privredna komora Republike Srpske, Inovacioni centar Banja Luka, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Skip to content