Република Српска

Бројне могућности подршке ИТ предузећима кроз Европску мрежу предузетништва

Како интернационализовати пословање и које пословне прилике домаћа предузећа могу искористити у оквиру Европске мреже предузетништва, била је тема радионице коју је у петак 29.3.2019. године у Бањој Луци организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа за предузећа из ИТ сектора.
Директор Агенције Маринко Ђукић рекао је да је основни смисао радионице да се помогне домоћим предузећима у ИТ сектору да појачају своју интернационализацију пословања и да путем механизама Европске мреже предузетништва дођу на европско и свјетско тржиште.
Представницима двадесетак фирми из ове области детаљније су појашњени сви доступни механизми у оквиру Мреже који им могу помоћи у проналажењу пословних партнера у иностранству, омогућити учешће у пројектима у оквиру Мреже, олакшати приступ финансијама, трансферу технологије, заштити интелектуалне својине исл.
Радионици је присуствовао и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић који је нагласио да ће министарство у континуитету подржавати развој конзорцијума “Европска мрежа предузетништва Републике Српске” како би се утицало на повећање конкурентности привреде.
Он је рекао да ресорно министарство у сарадњи са Агенцијом настоји да привредницима Српске помогне да се повежу са ЕУ фондовима и компанијама из ЕУ.
“ИТ сектор је јако битна и актуелна грана и у Републици Српској и цијелој ЕУ, будући да су стручњаци из овог сектора дефицитарни и да је за њима већа потражња него за неким другим дјелатностима”, истакао је Петричевић.
Представница компаније “Satwork” из Бањалуке Драженка Палић рекла је да су овакве радионице корисне и истакла да је потребна институционална подршка како би се домаће компаније појавиле на међународном тржишту.
“Као компанија, успјели смо сопственим снагама да се позиционирамо на регионалном тржишту. Доста успјешно радимо на томе, а очекујемо да се подршком институција и неким међународним пројектима позиционирамо и на међународно тржиште”, каже Палићева.
Она је додала да је ова компанија у сарадњи са Агенцијом учествовала у неколико пројеката који су унаприједили њихово пословање.
Користи од Европске мреже предузетништва имала је и бањолучка компанија «JS Guru“ која је захваљујући уласку у јединствену базу пословне сарадње у оквиру Мреже, постала видљива потенцијалним партнерима и клијентима широм свијета.
Власник Владимир Сукара каже да су на овај начин добили прилику да директно комуницирају са потенцијалним партнерима, али и добили на кредибилитету што је веома важно приликом првог сусрета.
У рад радионице видео позивом укључила се и Хана Ким из Европске академије за управљање иновацијама која је присутне упознала са могућностима развоја пословног модела кроз иновације.

 

Stan na dan Banja Luka

Skip to content