Poslovni susret je događaj po konceptu veoma sličan speed dating-u. Tu se susreću organizacije i poslovni subjekti, koji imaju interes na sličnim poljima ili u istoj industriji i nude različite vještine, proizvode i usluge. Cilj je da se povežu i tako pronađu savršen spoj za ono što žele da urade ili već rade. Susret im omogućava da se predstave, pokažu šta rade i zašto vjeruju da su odgovarajući partner.

Dakle, poslovni susreti su sastanci jedan-na-jedan između:

  • Poslovne ponude i potražnje
  • Tehnološke ponude i potražnje
  • Potencijalnih partnera za projekte

Događaj je odličan metod da se na jednom mjestu nađu organizacije i poslovni subjekti iz cijelog svijeta i predstave ideje koje mogu biti funkcionalne za različite projekte. To je brži metod umrežavanja jer su sve zainteresovane strane na okupu, za razliku od toga da se pronalaze jedna po jedna, što može zahtijevati mnogo vremena. Zato ovakvi događaji skraćuju proces planiranja i štede vrijeme i novac. Poslovni susreti se, u principu, organizuju tokom sajmova i međunarodnih događaja, na kojima kompanije i organizacije iz različitih zemalja učestvuju sa namjerom da nađu potencijalne partnere. Sastoje se od serija bilateralnih sastanaka, koji traju do 30 minuta svaki, strukturisanih u skladu sa dnevnim redom napravljenim na osnovu interesa iskazanog za poslovne i tehnološke ponude.

Učestvovanje na poslovnom susretu umnogome povećava mogućnost uspostavljanja novih, profitabilnih kontakata i učesnicima nudi mogućnost da:

  • Promovišu svoje poslovne poduhvate, tehnologije i iskustva
  • Saznaju o najinovativnijim rješenjima
  • Razviju tehnološka, komercijalna ili istraživačka partnerstva.

Poslovni susreti stoga predstavljaju značajnu mogućnost susretanja ponude i potražnje iskazanih od strane preduzeća, univerziteta i istraživačkih institucija, kako bi se razvila tehnološka i poslovna partnerstva, kao i zajednička učešća u istraživačkim projektima. Cijeli proces registracije za poslovne susrete se odvija online, putem b2b platformi, na koje se postavlja saradnički profil u kojem se nalaze inofrmacije čime se učesnik bavi i šta očekuje od tog događaja, odnosno šta nudi i šta traži. Profili su javno dostupni na platformi, tako da zainteresovani za učestvovanje na poslovnim događajima mogu vidjeti da li se među njima nalaze odgovarajući potencijalni partneri i zakazati sastanke prije samog događaja. Broj sastanaka po učesniku je ograničen usljed ograničenog vremena uopšte za poslove susrete. Preporuka je da se sastanci počnu zakazivati odmah po otvaranju te mogućnosti. Raspored sastanaka svaki učesnik dobije putem elektronske pošte neposredno prije samog događaja, sa detaljnim uputstvom, odnosno brojem stola i vremenom za svaki sastanak. Dolaskom na susrete dobije se oznaka sa imenom i učesnici se upućuju na mjesta predviđena za prve sastanke, a zatim se zvučnim signalom najavljuju završeci i počeci svakog sastanka. Poslovni susreti, dakle, predstavljaju izuzetan sistem i alat za unapređenje komercijalne industrije, uspostavljanje i širenje poslovne mreže i susrete novih aktera i partnera.