Sektor malih i srednjih preduzeća je prepoznat kao nosilac izvoznih aktivnosti i ključni faktor u podizanju konkurentnosti privrede, posebno kroz internacionalizaciju poslovanja.

EEN organizuje poslovne razgovore širom Evrope čime se stvara osnova za poslovna partnerstva sa institucijama i preduzećima u Evropi.

Izvoz u zemlje EU i šire zahtijeva pripremu određene dokumentacije i poštovanje propisa. Kako bi se lakše snašli i pripremili svu potrebnu dokumentaciju za izvoz, mogu vam pomoći specijalizovani portali za internacionalizaciju poslovanja:

  1. Višejezični portal Your Europe sadrži praktične informacije i onlajn državne usluge za preduzeća koja žele poslovati u drugoj državi.

http://ec.europa.eu/youreurope/business/index_en.htm

  1. Sa svojom 21 jezičnom verzijom, portal za malo preduzetništvo namijenjen je korisnicima širom Evrope, od novih preduzetnika u potrazi za finansiranjem do onih koji su zainteresovani za pronalaženje novih tržišta, partnera ili određene usluge podrške. Portal takođe nudi vijesti i informacije o događajima koji bi mogli zanimati MSP, a istaknute su uspješne priče preduzeća koji su dobro poslovali, zahvaljujući podršci EU.

http://ec.europa.eu/small-business/

  1. Export Helpdesk je onlajn usluga Evropske komisije koja zemljama u razvoju olakšava pristup tržištu Evropske unije. Ovaj portal pruža relevantne informacije koje su potrebne izvoznicima zainteresovanim za EU tržište.

http://exporthelp.europa.eu/index_en.html